Monday, September 29, 2008

drepte forslag I, safet forslag II

bailoutbillen i boks etter kveldens avstemning.

Bush oppfordret naturlig nok senatorene til å stemme ja. 

Ellers klarer ikke Dagbladet å sitere kildene sine. Jeg gjetter på oversettelse fra nyhetsbyrået AP. Oppfølgeren er ingen overraskelse; Selvfølgelig ble forslaget vedtatt i Senatet - og denne rutinen gjentas i Huset på fredag. 

Men tilbake til saken: Den første bailout strandet på gulvet i Huset mandag. 
205 YEY
228 NEY

Ikveld ble det 74 vs. 25 senatorstemmer i forslagets favør. 

Naturlig nok stemte de fleste republikanere mot mandagens forslag, da de er for at staten skal reduseres både i form av utgifter og ansettelser. 

700 billion skattedollar til kjøp av dårlige låneavtaler ble altså ikke vedtatt. (presiserer nølene millliarder dollar etter kontekstløs kommentar)

Den avstemningen er ikke så sjokkerende i lys av at:
A) Hele huset og 1/3 av Senatet også er på valg 4. november. Det tar seg dårlig ut å ha stemt for denne avtalen hvis dine velgere er mot den. 

B) De fleste amerikanere betaler ikke skatt med like stor glede som mange skandinavere, og flertallet misliker denne planen (se tall under)

C) Se A


At Dagbladet vinklet på McCain "gamblet og tapte - igjen" sammen med et svært uheldig bilde av mannen viser nok et ubalansert redaksjonelt valg - ved å sette person foran sak. Den seriøse inngangen er nettopp at valget er knappe 36 dager unna og at folk flest misliker denne planen sterk. VG dekker faktisk sjokkerende nok denne saken bedre. 

I D.C er forøvrig feiringen av jødiske nyttår nå over - Rosh HasHanan, men det er definitivt fremdeles kjøpers marked om dagen. 

6 comments:

Eirik Løkke said...

Det er nok en helt riktig beskrivelse av det politiske spillet.

Playing politics - og særlig på denne avstemningen, vil markere et viktig monument for rep. med tanke på fremtiden.

Da er det om å gjøre å være på den "riktig" siden av avstemningen.

mrtn said...

700 Milliarder, ikke billioner. Billioner er tusen milliarder på norsk.

Og uansett hva folk mener eller synes, så er den amerikanske økonomien i en seriøs krise. Lederne bør gjøre det som trengs (midlertidig nasjonalisering) for å forhindre kollapset, og drite i stemmene. Jeg tror at folk flest i siste ende forstår at de ikke forstår mye av makroøkonomi.

Om økonomien kollapser nå - og jeg er overbevist om at ting ikke går bra om ikke bankene får en redningspakke av en eller annen sort - så vil det være en helt annen arv å etterlate seg.

mingul said...

1) Jeg regner med at alle som både mener og synser ser at den amerikanske økonomien er i relativt deep shit.

2) Ingen folkevalge driter i stemmene, og da spesielt ikke amerikanske folkevalge. De er litt for glad i jobben sin og de fordeler som følger med den.

3) Republikanerne (og flere demokrater) hadde forståelig nok behov for å markere motstand - nettopp for å vise sine hjemmehørende velgere at de prinsipielt er imot denne planen.

4) Redningspakke blir det etter avstemningen ikveld - børsfallet sørger for det. Dessuten så endret også meningsmålingene drastisk i favør for planen - som gir politikerne mer legitimitet til å stemme for planen.

PS: Tenkte at 700 billion skattedollar var kontekst nok til å forstå at det er am.versjon - men har presisert

Unknown said...

Rosh HaShanah (ikke HasHanan)

Rosh - hode

ha - bestemt artikkel

Shanah - år

altså - "årets hode" eller nyttår, om du vil.

Shanah Tova!

*semittisten, som lærer mye! :)*

Unknown said...

(for å være konsistent i transkripsjonen burde det vel egentlig være enten "shana tova" eller "shanah tovah". Jeg foretrekker egentlig det første. My bad ;)) *sniker seg ut og lukker nerdedøra stille bak seg*

mingul said...

*legge seg langflat etter forglemt heilage H*
:)